Általános információk

Az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer,  röviden a NEK

NEK, mindenkiNEK

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a piaci szolgáltatásokhoz hasonlóan, a közigazgatási szolgáltatások is egyre inkább az elektronikus kiszolgálás irányába mozdulnak el. Az elektronikus szolgáltatások igénybevételének egyik fontos feltétele egy olyan biztonságos kártyarendszer, amely az azonosítást és a különböző e-szolgáltatások igénybevételét egyszerre teszik lehetővé.

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer egy egységes kártyatechnológián alapuló, egyes közigazgatási, piaci és egyéb közszolgáltatások egységes logikai keretek között való igénybevételének rendszere.
A NEK lehetőséget biztosít az egyszerűbb, gyorsabb ügyintézésre, biztosítja az egységes, költséghatékony működés feltételeit, lefekteti egy biztonságos kártyarendszer alapjait. A kártya jelentősége többek között abban rejlik, hogy a jogosultságok nem a jogosultság igénybevételét biztosító eszközhöz, hanem közvetlenül a felhasználó személyhez kapcsolódnak. Ez a technológia környezettudatosabb, rugalmasabb, költséghatékonyabb működtetést tesz lehetővé.

A NEK egyik fő célja, hogy az egyes elektronikuskártya-kibocsátók és -elfogadók, mint például az állam, az önkormányzatok, közlekedési vállalatok, egyéb szolgáltatók és gazdasági szereplők a rendszerhez történő csatlakozással, magas fokú biztonságot nyújtó elektronikus kártyák segítségével nyújtsák szolgáltatásaikat.

Az egységes kártyarendszer másik fontos célja az egységes, központi kártyanyilvántartás megvalósítása, mely egyszerűen és költséghatékonyan biztosítja a különböző, kártyákkal igénybe vehető, személyhez kötött jogosultságok egyszerű menedzselését, valamint a kártyák egy helyen történő korlátozását, és szükség esetén letiltását, visszavonását.

A NEK keretében elsődleges (fizikailag is létező), valamint másodlagos, fizikailag nem létező, hanem valamely elsődleges kártyához elektronikusan hozzárendelt, virtuális kártya kibocsátására van lehetőség. Ez teszi lehetővé azt, hogy egyetlen fizikai kártyán elméletileg végtelen funkció legyen hordozható.

Mindannyian szeretnénk, ha kevesebb igazolványt, kártyát kellene magunknál tartani, ezért a NEK keretében megvalósuló kártyarendszer az egyszerűbb ügyintézést és mindennapokat jelentheti a jövőben.